Geçmişten Günümüze Kapanan E-Ticaret Web Siteleri Hangileri? - Hangi Alışveriş Siteleri Neden Kapandı?

En Kullanışlı Mobil Uygulama ve Web Siteleri

Geçmişten Günümüze Kapanan E-Ticaret Web Siteleri Hangileri?

Merhaba değerli okurlarımız, e-ticaret sektörü hem ülkemizde hem de dünyanın genelinde ticaretin büyük bir kısmının gerçekleştiği devasa bir sektör oldu. Hal böyle olunca hızla gelişmeye devam eden e-ticaret sektörüne ayak uyduramayıp iflas eden ve farklı gerekçelerle kapanan bazı siteler oldu. Bizde IWEBSA yazılım editörleri olarak bu yazımızda sizlere geçmişten günümüze kapanan e-ticaretleri hakkında bilgi vermek istedik. Hangi e-ticaret siteleri neden kapatıldı, neyi yanlış yaptılar ve ne gibi problemler meydana geldi benzeri soruları cevaplıyoruz.  

HemAlHemSat.com - HemAlHemSat.com Sahibi Kimdi ve Neden Kapandı ?

2005 yılında Doğan Grubu bünyesinde kurulan e-ticaret sitesi kullanıcılara açık arttırmayla ürün alabilecekleri bir platform olarak hizmet vermekteydi. Web sitesinde bireysel veya kurumsal ayırt etmeksizin herkes ürün satıp satın alabiliyordu. İlanları izlemeye alıp, teklif verdikten sonra sonuçlanmasını beklerken birisi teklif verdiğiniz ürüne sizden daha yüksek teklif verdiğinde veya izlemeye aldığınız ürünün teklif süresi dolmaya yaklaştığında sizi bilgilendiriyordu. 2008 yılında finansal sıkıntılar yaşayan firmanın çoğunluk hisseleri Alibaba.com tarafından satın alındı. Çeşitli stratejik değişiklere, reklam ve kampanyalar gibi yollara başvurulsa da pek istedikleri gibi bir sonuç elde edemediler. O dönem Türkiye’de dünya e-ticaret devlerinden biri olan eBay firmasının ortaklığıyla önemli pozisyonda olan gittigidiyor.com’la rekabet etmesi beklenen firma anca 2010 yılına kadar ayakta kalabildi. Firma kapanma aşamasındayken ilginç olaylara imza attı. Firma finansal gerekçelerle kapatıldığında personel tazminatlarını ödeyerek bütün çalışanlarının tasfiyesini sağlamıştı. Kapatılma haberlerinin duyulması ardından “neden kapatıyorsunuz, biz satın alabilirdik” şeklinde gelen talep söz konusu olunca çıkardıkları bütün personelleri tekrar göreve çağırdılar. İnternet sitelerini aktif tutmaya devam ettikleri halde sonuç bekledikleri gibi olmadı. Firmanın kapatılma haberlerinin ardından itibar kaybettiği gerekçesiyle bu talepler de sonuç getirmedi. Personellerini tekrar tasfiye ettikten sonra web sitesi kalıcı olarak kapatıldı. 

Markafoni - Markafoni Sahibi Kimdi ve Neden Kapandı?

2008 yılında Sina Afra, Tolga Tatari ve Ahmet Sarı ortaklığı ile kurulan Markafoni, kozmetik, giyim, ayakkabı, çanta ve dekorasyon gibi çeşitli kategorilerle müşterilerine hizmet veriyordu. Dünyanın ve Türkiye’nin ünlü markalarını %90’a varan indirimlerle satıyordu. Markafoni’nin çoğunluk hissesi, 2014 yılında Naspers Grubu’na bağlı Güney Afrika merkezli MIH Allegro şirketine 200 milyon dolar karşılığında satıldı. Şirket 2017 yılına kadar faaliyetlerini sürdürmeye devam etti fakat finansal bir yapı olmadığı gerekçesiyle 30 Haziran 2017 yılında kapanacağını duyurdu. Web sitesi kapandıktan bir süre sonra, İngiliz merkezli bir şirket tarafından MIH Allegro’yla tekrar iletişime geçilip girişimin satın alınacağı ve tekrar piyasaya sürüleceğine dair bazı haberler öne sürülse de site halen kapalı. Markafoni, davetiyeyle üye olunup alışveriş yapılan bir sistemle (private shopping) kendini duyurmuştu. Özellikle indirim ve kampanyalarıyla öne çıkan bu modelde ürün çeşidi ve stoklar sınırlı oluyordu. Türkiye’de dâhil olmak üzere dünyada bu alışveriş modeli son buldu. Müşteriler uygun düşük fiyatlardan ziyade çeşitli ürün yelpazesi ve stok problemi olmayan platformlara yönelmeye başladıktan sonra bu model eski ilgisini kaybetti. 

Limango - Limango Sahibi Kimdi ve Neden Kapandı?

19 Şubat 2009 tarihinde, Alman merkezli bir firma olan Otto Greoup tarafından kurulan Limango, geçmişten günümüze kapanan e-ticaret sitelerinden bir tanesi. Sadece üyelerine özel alışveriş imkânı sunan Limango, tıpkı Markafoni gibi “private shopping” denilen alışveriş modelinde hizmet veriyordu. Müşterilerine özel %70’e varan indirimlerle dünyaca ünlü markaları müşterilerine ulaştıran firma, saat, çanta, aksesuar ve giyim gibi çeşitli kategorilerle hizmet veriyordu. Kurulduğu günden kapandığı güne kadar çeşitli başarılar elde eden firma, sadece giyim üzerine hizmet verse farklı kategoriler üzerinden satış yapmaya çalışsa da başarılı olamamıştı. Rekabetin artması ve benzer ürünlerle beraber birçok ürün yelpazesini bünyesinde bulunduran e-ticaret platformlarının çoğalmasıyla rekabetin gerisinde kalan Limango, 30 Mart 2015 tarihinden itibaren hizmetlerini durduracaklarını duyurdu.  93 milyon TL sermayeli firmanın hisseleri pazar payının %10’un altına düşmesi de kapanışının hızlanmasında etkili olduğu düşünülüyor. Limango, kapatılmadan önce 4 milyona yakın üyesi bulunmaktaydı. 

Koysepete.com - Koysepete.com Sahibi Kimdi ve Neden Kapandı?

Koysepete, teknolojik ürünlerin internet üzerinden pazarlamasını yapan bir e-ticaret sitesi olarak 2003 yılında kuruldu. Engin Eryılmaz ve Osman Sungur tarafından kurulan Koysepete’nin, yazılım ve teknoloji ayağında Enis Eryılmaz vardı. Ağırlıklı olarak cep telefonu satışı yapılan web sitesinde 2006 yıllarında hızla büyümeler gerçekleşti. O dönemlerde yıllık 4 milyondan fazla ciro yapan firma 2007 yılının ortalarına gelindiğinde 10 milyon ciro yapar hale gelmişti. Büyümeyle beraber bazı problemler meydana gelse de şirket 2008 yılının ortalarında aylık 7 milyon ciro yapmıştı. Platform yaptığı satıştan %3-4 kar sağlıyordu fakat teknoloji sektörü olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda nakit akışı sağlanamıyordu. Büyük e-ticaret sitelerinin de bu dönemlerde kapatılmasının ardından bankalarda riskli olarak gördükleri için hızla uzaklaşıyordu. Kendine ait yeterli özkaynağı olmayan firma yeterli finansı sağlayamadığı için devamlılığını sürdüremedi ve 2009 yılında web sitelerinden satışı durdurdular. 

Kliksa.com - Kliksa.com Sahibi Kimdi ve Neden Kapandı?

Sabancı Holding bünyesinde kurulan Kliksa İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin internet sitesi olarak kurulan kliksa.com televizyon, cep telefonu, bilgisayar, beyaz eşya, anne, bebek, oyuncak, spor, aksesuar, züccaciye, dekorasyon, saat ve gözlük gibi çeşitli kategorilerle yüz binlerce ürünü müşterilerine satıyordu. Her gün yeni kategori ve ürünlerle yelpazesini oldukça geliştiren platform Sabancı Holding güvencesiyle hizmet sağlıyordu. Çeşitli kampanyalar ve taksit imkânlarıyla aktif olarak satış yaptığı dönemde müşteriler için alternatif bir e-ticaret sitesiydi. Kliksa 2014 yılında 250 milyon tl yatırım alarak 2015 yılı için 400 milyon TL’lik ciro hedefliyordu. Hedeflerini “Türkiye’nin Amazon’u olmak” olarak belirten Sabancı Holding yetkilileri, hedefledikleri başarıya ulaşamadılar. 100 milyondan fazla zarara uğrayan kliksa.com yine Sabancı Holding bünyesinde bulunan Teknosa altında tekrar konumlandırıldı. Bugün dahi kliksa.com sayfasını açmaya çalıştığınızda otomatik olarak Teknosa web sitesine yönlendiriliyorsunuz.



ürünümi.com çok yakında açılıyor. Şimdilik güncel teknoloji haberleri ile start veren site, çok yakında sizlerle olacak