APPLE’IN BU YIL ÜST SEVİYEYE ÇIKARDIĞI GİZLİLİK ÖZELİKLERİ VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NELERDİR ?

Teknoloji

APPLE’IN BU YIL ÜST SEVİYEYE ÇIKARDIĞI GİZLİLİK ÖZELİKLERİ NELERDİR ?

Apple'ın düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı ( WWDC ) bu yıl 7 Haziran ve 11 Haziran tarihleri arasında gerçekleşeceğini ve geçen yıl olduğu gibi yalnızca online bir etkinlik yapılacağını açıkladı. Beklenen WWDC 2021 Apple Keynote ile başladı. Apple Keynote ile karşımıza çıkan iOS 15 , iPadOS 15 ve macOS Monterey gibi işletim sistemleri ile ilgili detayları tanıttı tanıttığı yeniliklerden güvenlik odaklı yeniliklerine bakacağız.
Bu yenilikler hem iOS hem de macOS için pek çok güvenlik güncellemesini içinde barındırıyor. iOS 15 işletim sistemiyle yeni bir güvenlik dashboard 'u sunuyor, kullanıcılarının kullandıkları uygulamalarla ilgili verileri daha kolay bir şekilde izlemelerine olanak sağlıyor. Dashboard sayesinde kullanıcılar hangi uygulamanın hangi verileri topladığını çok daha kolay bir şekilde takip edebilecek ve uygulamalara verdiğiniz izinleri de detaylı olarak görebileceksiniz. Bu izinler arasında lokasyon, mikrofon, kamera, fotoğraflar ve kişiler gibi bilgiler de bulunuyor.
Diğer bir güvenlik özeliği ile ilgili , Apple tarafından aktarılan bilgilere göre alınan e-postaların çoğunda gizlenmiş piksel büyüklüğünde görseller bulunuyor. Bu görseller e-posta açıldıktan sonra e-posta gönderilen kişiler takip edilebiliyor ve IP adresi gibi bilgileri alabiliyor. Yeni güvenlik özelliği ile birlikte, Mail uygulamasını takip eden görsellerin engellemesini sağlayacak. Hide My E-mail isimli özellik ise web sitelerine giriş yapabilmeniz için sahte e-posta adresleri üretmenize yardımcı olacak. Bu sayede üretilen e-posta adreslerine gelen e-postalar sizin gelen kutunuza düşüyor ve sitelere gerçek e-posta adresinizi de vermemiş oluyorsunuz.

Siri ‘ye de Yeni Güvenlik Özelliği Geldi

Bildiğiniz üzere Siri online (internet bağlantısı) çalışıyor. Bu durum yakında değişecek ve Siri offline (internet bağlantısız) olarak kullanıla bilinecek . Bu özellik sayesinde Siri'yi kontrol etmek için kullanılan sesler ve konuşmalar cihaz içinde kalacak.

Güvenlik Çalışmasında FaceTime’da Yenilik Geldi

Yapılan görüşmelerin şifrelenerek korunacağını da duyurdu. Apple iCloud+ ile birlikte iCloud için de çeşitli güvenlik özellikleri sundu. Private Relay isimli yeni özellik ile Safari internet tarayıcısı içinde gerçekleşen internet trafiği daha güvenli bir hale geldi ve takip edilmesi daha da zorlaştırıldı. Bu yeni özellik sayesinde Safari'deki internet trafiği şifrelenerek korunacak.