Barter Nedir? Barter Sistemi Nedir? Barter Şirketleri Listesi

Teknoloji

Barter Nedir? Barter Çekleri ve Avantajları Nelerdir?

Günümüzde sıklıkla duymaya başladığımız, barter ticareti nedir? Barter para çeki nedir ve barter ile nasıl alış veriş yapılır sorularını bugün sizler için derledik. Hemen hemen her iş görüşmesinde sorulan temel soru olan, Barter Ödemesi İle ticaret yapıyor musunuz sorusunun temel cevabını verebilmek adına bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Öncelikle belirtelim ki, barter ticareti herhangi bir borsa, coin para birimi değildir. Yani aslında sizlere bu soru sorulduğu zaman aklınıza bu gelebilir ve bunun ne olduğunu bilmiyorsanız, sanki coin para birimi gibi düşünüp biliyormuş gibi yapmamanız adına belirtmek isteriz. Peki ya barter nedir? Hadi hemen başlayalım.

 

Barter Nedir?

Barter İngilizce bir kelimedir ve Türkçe çevirisi Takas’tır. Yani bir diğer deyiş ile Barter’a Değiş Tokuş dememizde mümkündür. Adı üstünde, ticaretin nakit para ile değil de, Takas yöntemi ile yapılmasına ve bunun belirli bir protokol çerçevesinde ilerlemesine de Barter Ticareti denir.

Bir işletmeniz var ve sizler satın alacağınız ürün veya hizmeti, üretmiş olduğunuz farklı bir mal veya hizmet ile ödeme yaparak gerçekleştirmiş olduğunuz ticarettir. 

Barter Çeki Nedir ve Barter Çeki Nasıl Kullanılır

Barter sisteminde ürün veya hizmet takası için kullanılan para birimine barter çeki denir. Barter çeki, piyasada bulunan ürün ve hizmetlerin alım-satım imkânlarını geliştirmek ve geniş pazarlara ulaşmak için kullanılır. Barter çeki sayesinde hizmet ve ürünlerin birebir takası mecburi değildir. İstenilen mal ve hizmet takası sorunsuz bir şekilde yapılabilir.

 

Kullanım açısından banka çeklerine benzetilebilir fakat barter çekinde vade yoktur. Kullanıcı satış işleminden bir gün önce barter şirketinden alır. Şirket kullanıcının adına bir hesap ve kullanıcının çek bedeli kadar bu hesaba havale yapması gerekmektedir.

 

Barter çekiyle satmış olduğunuz hizmet ve ürün bedeli kadar ürün ve hizmet alabilirsiniz. Bu süreç barter hizmeti sunan firma tarafından yürütülmektedir.

 

Ticareti söz konusu ürün veya hizmetlerin TL üzerinden karşılığı çekte belirtilir. Satış gerçekleştikten sonra alıcı firma tarafından kaşe ve imzalandıktan sonra sisteme eklenir. Bu işlem barter şirketi tarafından denetlendikten sonra uygun bulunursa çek karşılığı tutarında bakiyeniz hesabınıza aktarılır.

Satış gerçekleştikten sonra bakiyenizdeki barter çek miktarı kadar parça parça alışveriş yapabilirsiniz.

Barter Sistemi Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Barter sistemi temelde takas usulüne dayanmaktadır. Örneğin iki kişiden birinin kullanım fazlası montu, diğerinin ise ceketi var. Bu kişilerden birinin cekete diğerinin ise monta ihtiyacı olduğunu varsayalım. İhtiyaçlarını belirleyen bu iki kişi karşılıklı anlaşma sağlayarak ceket ve montu hiç para kullanmadan değiştiriyor. Barter sisteminin esas unsuru da buradan gelmektedir.

İnsanların bilinçsizce yüzyıllar boyunca yaptığı bu ticaret günümüzde barter ismini aldı ve daha sistemli ve kapsamlı şekilde, aracı firmalar tarafından yapılmaktadır. Barter dünya genelinde yoğun olarak kullanılan bir ticaret yöntemidir. Uluslararası barter ticaretinin örnekleri de mevcuttur. Örneğin Çin devlet olarak barter ticareti yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 yılı aşkın süredir yapılan barter ticareti dünya genelinde yüz binlerce firma tarafından yapılmaktadır. Dünya ticaretinin neredeyse yarısı barter üzerinden yapılmaktadır. Türkiye ise bazı Afrika ülkeleriyle barter ticareti hakkında görüşmelerini sürdürmektedir. Almanya’da ilk barter şirketi, 1983 yılında, Avusturya’da ise ilk barter şirketi 1984 yılında kurulmuştur.

Barter Firmaları Hangileridir ?

Peki bunca barter sisteminden bahsetmişken, Türkiye'deki barter şirketleri listesini sizlerle paylaşmayalım mı? Türkiye’de faaliyet gösteren bazı barter firmaları aşağıda belirtilmiştir.

Türk Barter

Ankara Barter

Group Barter

İstanbul Barter Borsası

Boğaziçi Barter A.Ş.

Key Barter

Teb Barter A.Ş.

Ekol Barter

Efektif Barter A.Ş.

Merkez Barter

Odak Barter

Referans Barter

Yatırım Barter

Barter Sistemi Güvenilir Mi? Barter’ın Avantajları Nelerdir?

Barter Sistemi Güvenilir Mi?

Bartır sistemi takas usulüne dayanır. Bu neticede ticaret yapılırken güven esası ortaya çıkar. Barter sistemine dâhil olmak isteyen kullanıcıların öncelikli olarak bünyesinde bulunmak istedikleri garantör firmayı iyice araştırıp ona göre hareket etmesi gerekmektedir. Sonuç itibariyle takas edilen ürün veya hizmetin eşdeğer zamanlı olarak taraflara ulaşması her zaman mümkün olmadığı için garantör firmanın güvenilirlik politikası bu aşamada kritik rol oynar. Yine bu bağlamda sahip olduğunuz barter çekinin karşılığını sağlayanda garantör firmadır. Yani barter çekinin güvenilirliği garantör firmanın güvenilirliğiyle eşdeğerdir diyebiliriz.

 

Barter’ın Avantajları Nelerdir?

Barter temel olarak ihtiyaç fazlası ürünleri veya üretilen hizmetleri pazarlamak için geniş bir Pazar alanı sunmaktadır. Firmalar ürettikleri ürün ve hizmetleri bu alanda pazarlayarak elde etmiş oldukları barter çeki miktarınca farklı ürün ve hizmet ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Barter sisteminde firmalar, sahip oldukları müşteri portföyü haricinde barter sistemine dâhil olarak yeni pazar alanlarına açılıp, sundukları mal veya hizmete alıcı bulabilirler. Birbirinden habersiz barter sistemine dâhil olan iki firmanın ihtiyaçları kesiştiği durumda iki tarafında çıkarlarına hitap eden ticari anlaşmalar yapmaları mümkündür.

Barter sisteminde kullanıcılar 12 aya kadar faizsiz, USD olarak ürün ve hizmet kredisi kullanabilirler. Borcu yine USD bazında geri öderler.

Yapılan ticaret garantör firma güvencesinde olduğu için tahsilat sorunu yaşanmaz.

Barter sisteminde üye firmaların içerisinde kendi bilgileri ve ürünlerinin bulunduğu bir alana yüklenir. Sisteme dâhil olan bütün kullanıcılar tarafından görüntülenen bu bilgi ve ürün çeşitliliği firmaya ücretsiz olarak reklam olarak geri döner.

Barter sisteminde aynı sektörde ürün veya hizmet sunan çok fazla firmaya yer verilmediği için rekabet ortamının zararlı etkilerinden korumaktadır.


Barter sistemi ile ilgili en güncel haberleri, sizlerle paylaşmaya ve sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.