Broadcom, VMware’i Satın Aldı - VMware Ne İşe Yarar - Nasıl Finanse Edecek? -- VMware Ne Kadara Satıldı?

Teknoloji

Yazılım Sektöründe Yeri Yerinden Oynatacak Hamle: Broadcom, VMware’i 69 Milyar Dolara Satın Aldı

Merhaba değerli IWEBSA okurları, son zamanlarda sürekli dev şirketlerin el değiştirdiği haberlerini sıkça almaktayız. Slack’ın 28 milyar dolara, LinkedIn’in 26 milyar dolara, WhatsApp’ın 19 milyar dolara satılması, Elon Musk’ın Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma girişimi, Toshiba’nın alıcı aramaya başlaması derken bir rekor satın alma daha gerçekleşti. Yarı iletken üreticisi Broadcom, sanallaştırma yazılımlarında faaliyet gösteren VMware firmasını 69 milyar dolara satın aldı. İki firma bir süredir görüşmelerini sürdürüyordu. Nihayetinde taraflar anlaşmaya vardı. Haberin detaylarını yazımızda paylaştık. Keyifli okumalar dileriz.

Yarı iletken üreticisi Broadcom son zamanlarda faaliyetlerini çeşitlendirerek kurumsal yazılım alanında da faaliyet göstermeye başlamıştı. Satın alma işleminin tamamlanmasıyla birlikte Broadcom, faaliyetlerini daha da çeşitlendirmiş olacak. Broadcom, daha öncesinde 18.9 milyar dolara CA Technologies’i ve 10.7 milyar dolar karşılığında ise Symantec Corp’un güvenlik birimini satın almıştı.

VMware’in anlaşma sağlanmadan önceki net borcu 8 milyar dolardı. 61 milyar dolarlık satın almanın yanında ayriyeten Broadcom, 8 milyar dolarlık borcu da üstlenecek. VMware’in hisse sahipleri, hisse başına 142.5 dolar karşılığında hisselerini satabilecekler veya hisse başına 0,2520 Broadcom hissesiyle takas edebilecekler. Bu sektördeki en büyük satın alma işlemi 2019 yılında bulut servisleri sunan Red Hat firmasının, IBM (International Business Machines) tarafından 34 milyar dolara satın alınmasıydı. 

Sanallaştırma Yazılımları Üreten VMware Hakkında Bilmeniz Gerekenler

VMware, sanallaştırma yazılımları üreten bir şirkettir. 1998 yılında Diane Greene, Mendel Rosenblum, Scott Devine, Edward Wang ve Edouard Bugnion tarafından kurulan şirket, Palo Alto, Kaliforniya merkezlidir.  Masaüstü yazılımları, sunucu yazılımları, Cloud yönetim yazılımları, ağ ve güvenlik yazılımları gibi yazılımlar üreten VMware, bu sektörün önde gelen firmalarından birisi. Firma bu satışla beraber 8 milyar dolarlık borçtan da kurtulmuş oldu. Broadcom henüz WMvare ile ilgili planlarını açıklamadı. 

Yarı İletken Üreticisi Broadcom Faaliyetleri ve Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yarı iletken ve altyapı yazılım üreten Broadcom, halka açık bir şirkettir. Şirketin başkanı ve CEO’luk görevini Tan Hock Eng üstlenmektedir. Şirket 1961 yılında Hewlett-Packard’ın yarı iletken ürünleri üreten departmanı olarak kuruldu. Bu departman 1999 yılında Hewlett Packard’dan ayrılarak Agilent Technologies’in bünyesine dahil oldu. 2005 yılında Silver Lake Partners, Agilent Technologies’in yonga bölümünü satın alarak Avago Technologies isimli firmayı kurdu. Avago, 28 Mayıs 2015 tarihinde 17 milyar dolar nakit 20 milyar dolar hisse olmak üzere toplam 37 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıkladı. 11 Temmuz 2018 tarihinda CA Technologies’i 18,9 milyar dolar karşılığında satın almak üzere anlaştıklarını belirten Broadcom, aynı yılın 5 Kasım tarihinde satın alma işleminin tamamlandığını açıkladı. 2019 yılında yine büyük bir satın alma işlemine imza atan Broadcom, 9 Ağustos’ta 10.7 milyar dolar karşılığında Symantec Corp’u satın alacağını duyurdu. 4 Kasım 2019 tarihinde bu satın alma işleminin de tamamlandığı Broadcom yetkilileri tarafından açıklandı. Ekim 2019 tarihlerinde rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından konuya ilişkin uygulamaların durdurulması emri verildi. Broadcom 2018 yılında 117 milyar dolar karşılığında Qualcomm’u satın almayı planlamıştı fakat dönemin başkanı Trump tarafından ulusal güvenlik endişeleri gerekçesiyle bir yürütme engeli emriyle engellendi. Şubat 2020 tarihinde ise faaliyet alanlarını son derece geliştiren Broadcom, dünyanın ilk Wi-Fi 6E istemci cihazı olan BCM4389 ürününü lanse etti. Yarı iletken üreticisi Broadcom, son günlerde ise yukarıda bahsettiğimiz 61 milyar doları VMware markası için 8 milyar doları firmanın borçları için olmak üzere toplamda 69 milyar dolara satın almak üzere anlaştıklarını açıkladı. Bu girişimle beraber faaliyetlerini daha da çeşitlendiren Broadcom, yazılım sektöründeki yerini hiç olmadığı kadar sağlamlaştıracak gibi gözüküyor. Broadcom, en çok kazanan yarı iletken üreticisi şirketlerin başında geliyor. Son yıllarda büyümesini hızlandırmak ve faaliyet alanlarını genişletmek için stratejik olarak birleşmeleri kullanıyor. Firmanın önceki satın alımlara bakıldığında içerisinde çatlak sesler çıktığı belirtilen başlıklar arasında bulunuyor. Önceki satın alımlarda beklenen başarılar sağlanamadığı için VMware için de aynı sonuç doğar mı endişeleri var. Broadcom ortaya atılan bu söylemlere rağmen anlaşmanın sağlandığını duyurarak geri adım atmadı. 

Anlaşmanın Diğer Detayları

VMware tarafından baktığımızda şirketin 8 milyar dolarlık borcundan da kurtulması göz önünde bulundurulduğunda ortada kazan kazan durumu söz konusu. Broadcom bu satın alımı nakit ve stok kaynaklarının yanı sıra bir bankadan 32 milyar dolar kredi onayı aldığını belirtti. Broadcom önce mühendislik ve inovasyon ağırlıklı iki kültürü bir araya getirerek faaliyet alanını büyük çaplı kurumsal yapılar üzerine yönlendiriyor.

Broadcom kendi web sitesinde finansal bülten başlığı altında paylaştığı yazısında satın alma işleminin tamamlanmasının ardından Broadcom Yazılım Grubu, Broadcom’un mevcut altyapısını ve güvenlik yazılımı hakkındaki çözümlerini VMware’in bir parçası halinde birleştirerek VMware olarak yeniden markalaşıp faaliyetlerine devam edeceğini belirtti. Broadcom, kurumsal müşterilerine inovasyonu hızlandıracağının ve en karmaşık bilgi teknolojisi altyapısı ihtiyaçlarını karşılamak için çözüm odaklı altyapı olanağı sağlayacağını ifade etti. Broadcom başkan ve CEO koltuğunda oturan Hock Tan çatlak seslerin aksine “başarılı birleşme ve satın almalarla ilgili kanıtlanmış geçmiş performansımıza dayanan bu işlem, lider yarı iletken ve altyapı yazılımı konusundaki işlerimizi kurumsal yazılımda öncü ve yenilikçi VMware ile birleştiriyor ve neler sunabileceğimizi yeniden tasarlıyoruz. VMware’in yetenekli ekibinin Broadcom’a dâhil olmasıyla birlikte ortak bir inovasyon kültürünü daha da geliştirmesini ve her iki grubu da dâhil olmak üzere bütün ortak paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmasını dört gözle bekliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. İki taraftan da olumlu görüşleri ve beklentileri yükselten açıklamalar gelse de zamanla bu satın alma işlemi tamamlandığı halde ne gibi değişiklikler ve gelişmeler meydana gelecek beraber göreceğiz. Ayrıca anlaşma gereği sözleşme tamamlanana kadar VMware tarafı olası teklifleri değerlendirebilecek ve diğer alıcılarla görüşebilecek. 

Gelişmeler şimdilik bu kadar. Broadcom ve VMware ile ilgili güncel haberleri IWEBSA yazılım editörleri olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Bizi takipte kalabilirsiniz. Mobil uygulama, web tasarımı, özel e- ticaret yazılımlarımıza ve diğer özel yazılımlarımıza web sitemizden ulaşabilirsiniz.

ürünümi.com çok yakında açılıyor. Şimdilik güncel teknoloji haberleri ile start veren site, çok yakında sizlerle olacak