İnternette Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır? Alışveriş Siteleri Güvenli Mi?

Teknoloji

İnternette Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır? Hangi Siteler Güvenli

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte, e-ticaret sitelerine ve sanal alışverişe rağbet arttı. Artan bu rağbet ile birlikte, kullanıcıların bir çoğu ciddi mağduriyetler yaşadılar ve yaşıyorlar. Mutfağı için gerçek fırın satın alıp, oyuncak fırın gelen mi dersin, yoksa notebook alıp, koli içerisinde sadece kitap gelen mi dersin…


Bu tip haberlere hemen hemen her gün rastlar duruma geldik. Hem hayal kırıklığı, hem maddi kayıp, hem aptal yerine konulma hissi vs derken, epey bir uzun süren ve bazı zamanlar satıcıların yapmış olduğu ufak kelime oyunları sebebi ile, sonuçlanamayan mahkeme süreçleri herkesi bunalttı. Ne olursa olsun, alınan bu önlemler, zaman gelince yeterli olmuyor. Özellikler, kapıda ödemeli satın alınan ürünler, her geçen gün hayatımızı biraz daha kabusa çeviriyor. Bizlerde, sanal ortamda daha az kayıp ile, güvenli alışverişin nasıl yapılabileceğini sizlere örnekler ile sunacağız.
 

Büyük E-Ticaret Siteleri Güvenli Mi?

Büyük eticaret kuruluşları güvenli mi, büyük e-ticaret firmlarından alışveriş yapmak güvenilir mi sorusu hemen hemen her gün bizlere yöneltiliyor.
N11, AMAZON, HEPSİBURADA, AKAKÇE gibi dev eticaret şirketleri şirket olarak tabiki de güvenli. Ama bu şirketler mantığa bakıldığı zaman, sizler ile aracı firmaları bir araya getiriyorlar. Sizlerle firmaları bir araya getirmeden önce ise, satış yapacak olan firmaları çok büyük bir mercekten geçiriyorlar. Her türlü kontrollerin ardından, sadece güven aldıkları firmaları sisteme dahil ediyorlar. Bunun yanında, sizlerin satın aldığı ürünler ilk başta onların hesabına düşüyor. Bu ödeme yapılırken, SSL sertifikaları ile, kart bilgileriniz şifrelenerek bankalarla iletişim halinde gönderiliyor. Bu sayede, kredi kartınız ile yapacağınız her alışveriş sizlere güvenli alışveriş olarak yansıyor.
 

Ama bununla birlikte, tabiki de dikkat etmeniz gereken birkaç konu mevcut.

A.) HENÜZ GELMEMİŞ ÜRÜNÜNÜZÜN TAKİBİNİ, TESLİM SÜRESİNİN TAKİBİ ve ÖDEMENİZİN PAZARYERİ FİRMASINDAN, SATICIYA GEÇECEĞİ GÜNÜN TAKİBİNİ YAPIN

Bunlardan bir tanesi, bazı satıcılar sistemin açıklarından faydalanabiliyor. Örneğin; cep telefonu satın aldınız. Cep telefonunu aldığınız an itibari ile, satıcı mağazanın kargoyu size yollama geri sayımı başlıyor. Her pazaryeri sitesinin politikası kendi içinde saklıdır. Bizler örnek verdiğimiz A isimli pazaryeri sitesinin kargoyu size yollama süresine 5 gün diyelim ve aynı şekilde, sizin de sisteme KARGOMU ALDIM, ÖDEMEMİ GEÇEBİLİRSİNİZ deme sürenize artı 5 gün diyelim. Toplamda kargo firması ve sizin onay sürecinizi birleştirirsek, 10 gün boyunca mağazaya herhangi bir ödeme yapılmıyor. Ama o sürecin bitimi itibari ile, sizler hala onay vermediyseniz, sistem otomatik olarak kargonuzu aldınız sanıp, ödemenizi A PAZARYERİ Sitesindeki mağazaya geçiyor.
 

Peki bu nasıl bir risk doğuruyor?

Bazı firmalar, kargoyu geç yollayacağız diyorlar. O süreçte de kullanıcı eğer ki kargosunu takip etmiyorsa, yada mağaza kullanıcıya biraz geç gelecek diyorsa ve bu yüzden kullanıcı bunu bildiği için, kargonun takibini bırakıyorsa, yukarıda bahsettiğimiz 10 günlük zaman geçiyor ve sizlerde nasıl olsa kargom gelecek diyerek umursamadığınız için, ödeme mağazanın hesabına geçiyor.
Ne yapmamız lazım?

Bazı pazaryeri ve e-ticaret sitelerinde, karşınıza 2 buton çıkmaktadır. Ürünüm geldi, ürünüm henüz gelmedi diye. Oradan, takibinizi yapıp, süreniz geçiyorsa, ürünüm gelmedi butonu ile ödemenizin, mağazaya yani satıca geçmemesi için bilgilendirmeniz gerekiyor. Bu sayede, +5 gün zaman kazanıyorsunuz.

Ama ÜRÜNÜM HENÜZ GELMEDİ butonu olmayan sitelerde ise, mutlaka müşteri hizmetleriniz arayıp, yada yazıp, bunu belirtmeniz gerekmektedir ki, ödemeniz mağazaya, yani satıcıya aktarılmasın…
 

B.) SANAL KART OLUŞTURUN
Pazaryeri siteleri ne kadar güvenli olsa da, sizlerin bilgisayarları ya da cihazları güvenli olmayabilir. En basit örneği, bilgisayarınızda sizden habersiz sanal olarak kurulan programlar ya da virüsler, sizin kredi kartı bilgilerinizi kötü kullanım için iletebilir. Bu sebeple yapmanız gereken şey, sanal kart oluşturup, ödemelerinizi oradan sağlamak ve işlem bitince kartı kapatmak.

C.) HAVALE/EFT ÖDEME YÖNTEMLERİ HER ZAMAN GÜVENSİZDİR
Evet. Doğru duydunuz. Bu İwebsa yazılım olarak tabi ki de bizim düşüncemizdir. Ama bir e-ticaret sitesinin sanal pos alma işlemlerinde bir çok prosedür ve kontrol mekanizması araya girmektedir. Bu araştırmaların ardından sanal pos verilmektedir. Ödemenizi yapar yapmaz, paranız satıcının hesabına geçmeyeceğinden dolayı, ödeme iade iptali için belli bir zamanınız olacaktır. Havale ve Eft işlemlerinin ise tek farklı, böyle bir durumda bir çok dava ve icra yoluna gitmeniz ciddi zaman alacaktır.. O sebeple bizim düşüncemiz her zaman kredi kartı ile ödeme.
 

D.) SSL SERTİFİKASI KONTROLÜ (Sitede SSl Sertifikası Olduğunu Nasıl Öğrenirim)

SSL sertifikası, sizlerin alışverişlerinizi güvenli yapabilmeniz için oluşturulmuş, şifreleme sistemidir. SSL sertifikası olan internet sitesinden alışveriş yapmak, diğerlerine oranla daha çok güven verecektir. Bu şekilde, kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz zaman bile, herhangi bir alana değil, direk banka ile iletişimizde, şifrelemeli haberleşme yapmanıza yardımcı olacaktır. Bir sitede, ssl sertifikası olduğunu nasıl anlarım sorusunu soruyorsanız, hemen aşağıda gösterdik…