VPN NEDİR? VPN NASIL KULLANILIR ? VPN KULLANMAK YASAL MIDIR?

Teknoloji

VPN NEDİR? VPN NASIL KULLANILIR ? VPN KULLANMAK YASAL MIDIR?

VPN NEDİR? VPN NASIL KULLANILIR ? VPN KULLANMAK YASAL MIDIR? VPN KULLANMAK GÜVENLİ MİDİR ? VPN ?  VPN KULLANICILARINA YARDIM ? VPN’E NEDEN İHTİYAC DUYULUR ?
VPN NEDİR?


VPN (Virtual Private Network) ( Sanal Özel Ağ ) ; Bilgisayarınızı, akıllı telefonunuzu veya tabletinizi internetteki başka bir sunucuya(bilgisayar) bağlar ve  bu bilgisayarın internet bağlantısını kullanarak internette gezinmenize olanak sağlar. Sunucu farklı bir ülkedeyse, o ülkeden bağlanıyormuşsunuz gibi görünür ve normalde erişemediğiniz şeylere potansiyel olarak erişmenize yardımcı olur.

VPN‘E NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR ?

  • Gerçek konumu gizleyerek çevrimiçi gezinirken bile anonim olmak.
  • Farklı bir ülkedeki içerikleri izlemek için.
  • Güvenli  olmayan Wİ-Fİ bağlantı noktalarında gezinmekten korunmak.
  • İzlenmek ve denetlenmek istemiyorsanız.
  • Bağlantınız şifreleneceği için, hacker saldırılarından korunur, kişisel bilgilerinizin güvende kalmasını sağlarsınız.

VPN NASIL KULLANILIR?

VPN  amacınıza göre farklı seçeneklere sahiptir. VPN kullanmak için iki seçeneğiniz vardır. Birincisi ücretli sayfalardan ,ikincisi ise ücretsiz uygulama ya da yazılımlardan yararlanmak. Eğer kabiliyetiniz varsa   cihazınızın ağ ayarlarından manuel olarak yapabilirsiniz.

Fakat burada  bağlandığınız ağı hızlıca değiştirmeniz mümkün değildir . Manuel  olarak bağlanmak kişisel verileri tehlikeye düşürebilir. 

VPN KULLANMAK YASAL MIDIR ?

VPN  kullanmak yasal normal şartlar da ama VPN ‘i kullanarak yasa dışı işler yapmak, uyuşturucu satmak ,ülkenizin kanunlarına ters düşecek hareketler yaparsanız tabi ki de suç teşkil eder. O zaman da ülkenizin yasalarına göre cezalandırılırsınız. VPN kullanırken kullanma biçiminiz çok önemli çünkü VPN yasak olmayan ama sizin suç teşkil eden hareketler göstermeniz durumunda suç olabilecek bir durumdur .

Rusya ve Çin gibi bazı ülkeler VPN kullanımını yasa dışı ilan ettiler , ama başka ülkelerde VPN kullanımı hala devam ediyor.

VPN‘NİN FAYDALARI NELERDİR?

VPN çevrimiçi veri trafiğini gizler ve dışardan erişilmeye engel olur .VPN sayesinde hacker’lar ve siber suçlular bu verilerin şifresini çözemez ve verilere erişemez.

 

GÜVENLİ ŞİFRELEME :Verileri okuyabilmek için bir şifreye ihtiyacınız vardır .Eğer bu şifre olmazsa ve bir saldırı gerçekleşirse bilgisayarın kodu çözümlemesi çok uzun zamanlar alacaktır. VPN sayesinde çevrimiçi hareketleriniz her ortamda gizlenir.

KONUMUZUNU GİZLEME : VPN sunucuları konum verilerinizi başka bir ülkedeki sunucudan çektiği için gerçek konumunuzu tespit edemez. Bazı sunucular verileri depolasa bile  bu verileri 3.şahıslara aktaramaz.

GÜVENLİ VERİ AKTARIMI:  Corona döneminde herkes uzaktan çalışıyor ve şirketinizde  ki bazı verileri güvenli bir biçimde ulaşmak istiyorsunuz bu durumda VPN size veri sızıntı sıkıntısı olmadan güvenli bir biçimde veri aktarım sağlar