Whatsapp Neden Gizlilik Politikasını Değiştirdi - Whatsapp Gizlilik Politikası Detayları

Teknoloji

Whatsapp Neden Gizlilik Politikasını Değiştirdi?

Evet. Geldik, günümüzü son derece meşgul eden, hala yankıları süren, kiminin fazla komplo teorileri kurduğu, kiminin sosyal medyadan resmi olmamasına rağmen “YÜKÜMLÜLÜĞÜMDE DEĞİLDİR” yazılarının anlamsızca döndüğü, WHATSAPP GİZLİLİK POLİTİKASININ DEĞİŞİMİNE.

Bilen kalmamıştır. Bilmeyen varsa da, bir kez de kısaca biz özetleyelim. Whatsapp, son güncellemesinde, GİZLİLİK POLİTİKALARINDA CİDDİ BİR DEĞİŞİME GİTMİŞ, kullanıcıların genel yazışma methotlarını ve genel ana bilgilerinden yola çıkarak, bu politikayı kullanma ve bu politika çerçevesinde, kişileri onaylamaya zorlamıştı.
Burada üzülmemiz gereken en büyük konu ise, Avrupa Ülkelerinde, zorunlu kılmadığı halde, Türkiye gibi potansiyeli yüksek olan bir ülkede zorunlu olunmasıydı.
Bu süreçle birlikte, ciddi ambargoların uygulandığı whatsapp, geri adım atmasa da, kademeli olarak hayata geçirme; bir nevi sindire sindire işleme kararı aldı.
Peki whatsapp gizlilik politikası değişimi neden bu kadar tepki çekti? Gerekli bir tepki miydi? Yoksa bizler mi çok abarttık. Hadi hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle; whatsapp bu politika ile birlikte, neler yapabilecek sorunu soralım?
Whatsapp, gizlilik politikası değişimi ile birlikte, kullanıcıların bir takım verilerini, kullanıcıların kendi aralarında yapmış olduğu yazışmalarda kullandığı url, resim, marka gibi belli başlı olan yazışmaları, önce taratıp, sonra o tarama karşısında sizin nelerle ilgilendiğinizi, neleri sevdiğinizi, ne marka ayakkabı yada kıyafet giyindiğinizi belirleyip, bu satışı yapan kurumlara sizin bilgilerinizi verip, yada reklam motorlarına, arama motorlarına bu bilgilerinizi vererek, datanız üzerinden para kazanmayı hedefliyor.
Gelelim asıl meselemize. Bu durum bizim gizliliğimizin ve genel haklarımızın ihlali mi? Evet ihlali ama, sizin zaten kullanmış olduğunuz Google facebook gibi çoğu platform bunları kullanıyor. Şimdi içinden, kullanıyorlar ama whatsapp’ta özel yazışmalarımız var diyenlere ise vereceğimiz en mantıklı cevap, sosyal medya sistemlerinde de gizli mesajlarınız var ama çıtınız çıkmıyor olur…
Şöyle bir örnekle yola çıkalım, Google gmail hesabı kullananlar bilirler. Ne linke tıklarsanız, yada ne markayı mailde geçirirseniz, hemen karşınıza o reklamlar çıkmaya başlar. Hangi siteye girerseniz girin, ayabbanı arattıysanız, o ayakkabı reklamlarını çoğu sitede görmeye başlarsınız.
Kısacası, bu şirketler bu hizmetleri ücretsiz veriyorlarsa, bir şekilde varlıklarını sürdürebilmek için belli datalarınızı diğer kurumlara satarlar. Bugün kullandığınız operatörler bile, sizin bilgilerinizi satmaktadır ve en büyük gelirlerinden biride budur. Telefonunuza gelen tanıtım mesajları ise bunların çok basit bir örneğidir.
 

Bu dipnotun ardından dönelim whapsapp güncellemesine;


Bu şirket çok uzun zamandır tüm kullanıcılarına ücretsiz hizmet vermekte ve kolaylık açısından son derece iyi ve rövanşta olan bir sistemdir. Bir ton personel masrafları, sunucu masrafları ve sayamayacağımız kadar maliyetleri vardır… Peki bu maliyetleri nereden karşılıyorlar? Tabi ki de facebook ve instagram kasasından karşılıyorlar… Peki ama neden bu kadar masrafı karşılasınlar? Tabikide artık o şirket içinde bayan bu giderler karşısında, bu karar ile, sistemin kendi kendini çevireceği bir yapı kurup, satış yapıp, tabir yerinde ise, kendi ekmeğini kazanmasını sağlayacaklar.

Eminim ki, whatsaap ücretli hale gelse, şu an beleşe kullanıp, bunları sorgulamayan kullanıcıların milyonlarcası, bu uygulamadan gider.