Imap vs Pop3 - Imap ile Pop3 Arasındaki Farklar Nelerdir - Hangisi Tercih Etmeliyim

E-Mail

IMAP mi Kurmalıyım Pop3 Mü? IMAP vs. POP3 Karşılaştırması.

IMAP ile POP3 arasındaki farklar, kurumsal şirket hesabı kullanan müşteriler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bizlerde bu sorulara, teker teker cevap vermekteyiz. Bugünde, IMAP vs POP3 karşılaştırmasını sizler için yapacağız. Öncelikle IMAP ile POP3 ün açılımlarına bakalım. 

IMAP AÇILIMI : Internet Message Access Protocol olan IMAP'in Türkçe Çevirisi İse; İnternet Mesajlaşma Erişim Protokolüdür.

POP3AÇILIMI : Post Office Protocol 3 olan POP3'ün Türkçe Çevirisi İse; POSTANE PROTOKOLÜ 3 . versiyondur.

Imap, Pop3 ün sınırlamalarını ortadan kaldırmak adına geliştirilmiştir diyor ve aslında bu sorunun cevabını sizlere veriyoruz.

İşini Önemseyenler IMAP, Önemsemeyenler Pop3 Tercih Etmeliler

Yukarıdaki başlık aslında çok açıklayıcı oldu. Kurumsal müşterilerimizde yaşamış olduğumuz en büyük sorunlardan bir tanesi, şirket maillerinin Outlook kurulumu yapılırken pop3 mü tercih edilmeli, yoksa imap mi sorusudur. Genelde tüm kullanıcılar pop3 üzerinden yapılan kurulumu daha mantıklı bulmaktadır. Çünkü pop3 kurulumlarında, imap kadar zorlu yollardan geçmek mümkün değildir. Buda, bir çok yazılım şirketi personelini yada kullanıcıları, POP3 kurmaya iter. Ama arada gözden kaçırılan bir çok fark vardır ve buda bu işin ciddiyetinin algılanması için son derece önemlidir. Bizler de, kurumsal maillerini cep telefonu ve Outlook üzerinden kurup kullanan kişiler için, imap ile pop3 arasında olan en basit ama en kritik farkları kaleme aldık.

IMAP EXCHANGE ve POP3 Nedir?

Imap ve Pop3, mail bağlantılarının, kullanmış olduğunuz harici e-posta programlarını, sunucular ile haberleştirmek için kullanılan 2 türlü bağlantı yöntemidir.

IMAP bağlantısının tercih edilmesi durumunda, gelen ve giden maillerinizin bir kopyası sunucunuzda, diğer kopyası ise cihazınızda kalır.

POP3 bağlantısının tercih edilmesi durumunda ise, gelen ve giden mailler, 14 gün boyunca sunucunuzda kalır ve otomatik olarak sunucunuzdan silinir. Bilgisayara indiriş olan mail örnekleri ise, program vasıtası ile tutulmaya devam eder. 

Pop3 Kurulumlarında; SSL sertifikası istenmez, Ama IMAP bağlantılarında ssl sertifikası istenir. Peki ya bu nedir? Hangisini kurmak daha mantıklıdır. Tercih etmem gereken bağlantı hangisidir, gibi sorular için hazırlamış olduğumuz yazı dizisine başlıyoruz.

IMAP kurulumu maillerinizin Spama Düşmesini %80 Engeller,

Pop3 mailleri kuran müşterilerin göndermiş olduğu bağlantı postaları şifrelenerek gönderilmediği için, çoğu üst düzey sunucular, o gönderilen maili virüs olarak ilan edebilir ve göndermiş olduğunuz elektronik postanın karşı tarafa iletilmesinde sorunlar, yaşatabilir. Spama düşme olasılığı ise %80’dir. Çünkü alıcı server ile gönderici server arasında, bir güvensizlik olur. Alıcı server, genel maillerdeki gönderilen dosyaların güvenliğinden emin olmadığı için, çoğu zaman önemsemediği postalar kısmına düşürür.

Ama IMAP kuran kişiler, SSL sertifikası desteği ile gönderdikleri için maillerini, bu durumla karşılaşma olasılıkları çok daha düşük bir ihtimaldir. Buda daha verimli bir sonuç almalarına yardımcı olur. Çünkü direk şifrelenmiş ve güvenli bir dosya transferi yapmasını sağlamış olur ve alıcı sunucusuna, ben güvenliyim bilgilendirmesini yollar. Bu sebep ile de, imap üzerinden gönderilen postaların spama düşme ihtimali ise sadece %20’dir.

IMAP Hem Bilgisayarında, Hem de Sunucunuzda Eklerinizin Durmasına Yardımcı Olur 

Başlangıçta da bahsettiğimiz gibi, imap ile yapılan bağlantıda, mail yedeklerinizin bir nüshası sunucu içerisinde kalmaya devam eder. Bizler hiçbir zaman müşterilerimize pop3 kurmayı önermeyiz. Çünkü geçmiş dönemlerde yaşamış olduğumuz ve müşterilerimizin yaşamış olduğu çok acı ve kötü tecrübeler vardır. Bunlardan en basiti, bilgisayarlar artık günümüzde, lüks değil ve ihtiyaçtır. Bu ihtiyaçla birlikte, bilgisayarların yıpranma olasılıkları da son derece artmıştır. Bunun en basit örneği, cihazınız yanabilir, sıvı teması olabilir, çalınabilir… Bu tip bir durumda, her zaman bir FELAKET PLANINIZIN OLMASI gerekmektedir. Bu felaket planlarından bir tanesi de IMAP olarak kabul edilebilir. Çünkü sizin şirketi olan yazışmalarınızın bir ekini her zaman kendisi, sizin için saklar. Bunu saklarken tabi ki de her geçen gün dosya boyutlarınız artacak ve sunucunuzun diskini dolduracaktır ama, sonuç olarak hep var olmaya devam edecektir diyerek başlıyoruz bu sorunun cevabını aramaya.

IMAP bağlantılarda kullanmış olduğunuz yapı, sunucu ile eş zamanlı çalışma yapısıdır. Bu sebep ile, bütün dosyalarınız sizler silene kadar sunucuda kalmaya devam eder. Bunun yanında, olurda bir gün cihazınızın başına bir iş gelirse, maillerinizin tamamına ulaşmanız mümkün olacaktır. Buda sizin b planınız olacaktır. 

POP3 bağlantısı ile kurulan maillerde ise, outlook programı, sunucunuza bağlanarak bütün mailleri kendisine çeker. Çekme işleminin bitiminin ardından ise, sunucunuz yedeklerinizi kendi içerisinde 14 gün bekletir. Bu beklemenin ardından ise, NASIL OLSA BU VERİLERİ TUTMAMA GEREK KALMADI deyip , disk alanınızı doldurmaması için, silme işlemini gerçekleştirir. Bundan sonraki işlemlerde her şey, bilgisayarınızın nefes almasına ve hayati döngüsünü sürdürdüğü sürece, maillerinizin orada kalmasına sebep olur. Mesela, outlookum çöktü. Yedeğim yok, nasıl olsa sunucuda vardır deyip tekrardan kurduğunuzda , sadece son 2 haftalık yedeklerinizin olduğunu görünce yaşayacağınız hayal kırıklıklarındansa, IMAP üzerinden kurulum yapıp, sunucunuzun diskini doldurmak ve bir doldukça biraz daha alan satın alıp işleminizi devam ettirmek daha mantıklıdır diye düşünüyoruz. 

Zaten Yedeklerimi Taşınabilir Hard Diskte Tutuyorum, Ne Gerek Var?

Gerçekten çok mantıklı bir soru. Zaten yedeklerinizi taşınabilir diskte tutuyorsunuz. Çok haklısınız. O yüzden bunca yazıyı, boşuna yazmış olmanın üzüntüsü içerisindeyiz.

Kimsenin bilmediği, sadece sizlerin bildiği bu eşsiz fikri hiç düşünemedik; demeyi çok isterdik ama öyle değil. 

Sorunun, Soru İle Cevabı 1 :

Mail, sürekli olarak gelen bir şeydir. Mail yedeklerinizi Pazartesi günü aldınız ve hard diske koydunuz. Ama Cuma gününe kadar çok büyük ve önemli mailler geldi. Yedek almadınız. O sırada bilgisayarınız çöktü. Geriye kalan 4 günlük yedek ne olacak?

Sorunun, Soru İle Cevabı 2 :

Kullanım olduğunuz Outlook programı yeni bir sürüm çıkardı. Eski sürümü desteklemiyor. Veyahut, cihazınıza format atıldı. Taşınabilir hard diskte bulunan yedeklerinizin sürümünü, yeni kurduğunuz Outlook desteklemiyor. Nasıl ilerleyeceksiniz?