Google Search Console Sitemap Ekleme - Site Haritası Ekleme - Sitemap Oluşturma - Google Search Console Üyelik

Web Tasarım / Yazılım Dersleri

Google Search Console Nedir , Ne İş Yarar, ve Site Haritası Nasıl Gönderilir

Google Search Console Site Haritası Ekleme, Site Haritası Oluşturma (Sitemap),  Site Kayıt Etme, Google Search Console Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir? Nasıl ekleyebilirim gibi sorularınızın cevabı tabi ki IWEBSA YAZILIM' da !


İnternet siteniz varsa ve habire güncelliyorsanız, sizleri GOOGLE SEARCH CONSOLE ile tanıştırmak isteriz. Google Search Console, Google şirketi tarafından sunulan ve internet sitenizin sayfalarının daha güvenilir analizlerle, Google tarafından hızlı tanınmasını sağlayan bir web master tool aracı kategorisindedir. Sıklıkla karşılaştığınız ama çoğu zaman karışık bulduğunuz için kapattığınızı biliyoruz ve sitemi Google Search Console a nasıl eklerim dediğinizi de biliyoruz. Ama iş sandığınız kadar zor değil. Ortalama yapmanız gereken işlemler sadece ama sadece 10 dakika sürüyor. Bunlarda, sitemap oluşturma işlemleri, sitenin ftp alanına bunu atıp, Google tarafından sizlere verilen dosyaları doğrulama işlemleri diyebiliriz.

Öncelikle bizim size tavsiyemiz, internet siteniz için adım adım ilerlemektir. Bizlerde sizlere bu adımları maddeler halinde, lafı çok uzatmadan yazacağız.

1.) Sitemap Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır
2.) Sitemi Google Search Console Nasıl Üye Ederim
3.) Sitemi Google Search Console Üzerinden Nasıl Doğrularım

*** Sorularına hızlı cevaplarımız ile ilerleyeceğiz.

Google Search Console İçin Sitemaps Oluşturma Nasıl Yapılır

1.) Sitemaps Oluşturma Nasıl Yapılır?

Sitemaps oluşturmanın bir çok yolu vardır. Ama sizleri bu yolların en basiti ile tanıştıracağız. Sitemaps Generator isimli internet sitesinden, çok kolay site maps oluşturabilirsiniz. Sitemaps oluşturmak için, buraya tıklayınız.

Şimdi, Sitemaps Generator isimli siteye girdik. Hemen ardından, KIRMIZI ile göstermiş olduğumuz alana web sitesi adresinizi yazıyorsunuz. Başında https:// kullanmanız sizler için çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü Google güvenlik sertifikasına son derece önem vermektedir. Eğer ki https yok ise, www.domaininiz.com diyerekte erişebilirsiniz ama, bizim önerimiz SSL SERTİFİKASI almanızdır.

KIRMIZI ile göstermiş olduğumuz alanın ardından, SİTEMAPS oluştur butonuna tıklıyoruz ve sistemin sitemaps oluşturma işlemini, size uyarı gelinceye kadar bekliyoruz. Bunun ardından ise, DOAWNLOAD (İNDİR) butonuna tıklayarak gerekli indirme işlemini yapıyoruz. Bu şekilde, artık site mapsimiz hazırda bizi bekliyor.

 

Google Search Console Üye Olma ve Web Tasarım Projemizi Ekleme

Sitemap hazırlama işlemimiz tamamlandı. Şimdi sırada, internet sitemiz ile, google search console hesabını eşleme işlemi var. Öncelikle bir adet gmail hesabı edinmeniz gerekmektedir. Eğer ki var ise, var olanla devam edebilirsiniz. Bu yazıyı okuyan kişi eğer ki bir firma adına yazılım geliştirmesi yapan yazılımcı ise, firma adına bir gmail hesabı alıp onu yetkiliye teslim etmesini yada yetkiliden bir gmail hesabı talep etmesini tavsiye ederim. Gmail hesabımız hazır ise, hemen buraya tıklayarak, google seach console erişim ekranına erişim sağlayıp, HEMEN BAŞLA butonuna tıklayarak, sizlerde hemen kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Giriş yapıldıktan sonra, karşınıza 2 adet web sitenizi google search console hesabına eklemek için seçenek çıkacak. Buradan URL ÖN EKİ olan seçeneğin (sağ taraftaki yada 2. si) içerisine URL ADRESİNİZİ yazınız. Az önce belirttiğim gibi, https:// olarak, yani örnek verecek olursak https://iwebsa.com olarak ssl sertifikalı yazmanızı tavsiye ederiz. Bunun ardından DEVEM butonuna tıklayarak açılacak olan ekranda, HTML uzantılı doğrulama dökümanını bilgisayarınıza indiriniz. KIRMIZI kutu ve ok ile işaretlemiş olduğumuz alana tıklayarak html dosyasını bilgisayarınıza indiriniz. Şimdi geldik asıl kısımlarımıza. Bilgisayarımıza indirmiş olduğumuz sitemaps.xml (adını ne koyarsanız koyun) dosyası ile, Search console tarafından bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz dosrulama html dosyasını FTP programını kullanarak web sitenizin ana dizinine yükleyiniz. Kesinlikle ana dizin dediğimiz, httpdos, yada public_html klasörünün içinde olmalıdır. Eğer ki bu işlerden anlamıyorsanız, bilgisayar yazılım firmanıza yada yazılımcınızdan rica edebilirsiniz. Son derece basit bir olaydır.

Yükleme işlemini tamamladıktan sonra, MAVİ kare ve ok ile işaretlemiş olduğumuz, DOĞRULA butonuna basınız. Doğrulama işlemimiz tamamlandı. Artık google search console üzerinde, internet sitesi mülkünüz hazır ve son işlemimiz kaldı.

Sitemaps Xml Dosyasını, Search Console Hesabına Ekleme ve Kaydetme

Şimdi geldik son kısım olan sitemaps.xml dosyasını google search console hesabına tanıtma ve kaydetme işlemine. Bu işlem için aşağıdaki resimde yer alan KIRMIZI kutucuğa yani SİTE HARİTALARI kısmına tıklıyoruz ve açılan alanda, MAVİ ile göstermiş olduğumuz gibi, site haritanızı ana dizine nasıl kaydettiyseniz, son ekini yazıyoruz. Ardından ise, TURUNCU kutuda göstermiş olduğumuz gibi, GÖNDER butonuna basarak , işlemimizi tamamlıyoruz.

 

*** Pandemi dolayısı ile, google ekibinin bu işlemleri kontrol edip onaylaması, en az 2 en fazla 10 iş günü sürebilmektedir. Bu işlemle birlikte siteniz seri bir şekilde indexlenmeye başlayacaktır. Çıkabilecek sorunlar, lütfen xml dosyanızın adını, boşluk olup olmadığını kontrol ederek, haritayı yeniden gönderiniz.